BAROK D’ANVERS

Vertelvoorstelling
In opdracht van stad Antwerpen
Een samenwerking met Annelore Crollet, Nathalie Goossens, Dominique van de Zande, Aline Nuyens, Elena Peeters, Tim van der Linden, Servaas Petrov, de Brabantse Olijfberg.
Juni – juli 2018

Lang voor het Barokjaar 2018 waren er gesprekken met de uitbaters van de Ruien (ZANZIBAR en WERKMAAT) om op deze bijzondere locatie een vertelvoorstelling te houden. Verschillende pogingen werden ondernomen, maar liepen steeds weer vast.

‘Het cultureel stadsfestival Antwerp baroque 2018. Rubens as an inspiration brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren om de internationale reputatie van Peter Paul Rubens toeristisch te verzilveren. In een ambitieus tentoonstellingsprogramma wordt de historische barok in dialoog gebracht met hedendaagse grootmeesters.’

Toen het Barokjaar op deze manier werd aangekondigd, zagen we een unieke kans.

De Ruien, het historische netwerk van riolen onder de stad, ligt immers pal onder de Sint-Carolus-Borromeuskerk, één van de meest iconische voorbeelden van de Antwerpse barok. Er was zelfs een (dichtgemetselde) tunnel die beiden met elkaar verbond.

De kleine expeditie bracht de mensen van de Ruien en de mensen van de Sint-Carolus-Borromeuskerk (bisdom, monumentenzorg …) samen om de opties te bekijken. Uiteindelijk werd besloten de tunnel te openen en er een veiligheidsdeur in te plaatsen. De kleine expeditie zou zorgen voor een vertelwandeling tussen kerk en rui.

Ook dat plan liep vast. Het zou uiteindelijk nog tot de zomer van 2021 voor er uiteindelijk een vertelvoorstelling in de Ruien kwam: DE LANGE NACHT VAN MOOSMEIER!

Met de organisatoren van het Barokjaar werd ondertussen gezocht naar een alternatief. Naast de prestigieuze tentoonstellingen werd er gezocht naar acties in de stad zelf. Annelore Crollet, en later Nathalie Goossens, van de Koekelbergs Alliantie van Knutselaars; werden aangezocht om een vertelwandeling uit te werken in het stadscentrum.

Vertrekplaats werd de kerk van de Brabantse Olijfberg. Deze, nu Protestantse, kerk werd gebouwd in volle contrareformatie en was dus een ideale plek om van te starten. Het parochiezaaltje werd ‘backstage’ en het gezellige binnenplein aan de kerk werd een mini-zomerbar.

Een maand lang nam een duo vertellers de mensen dagelijks mee met een bizar en barok verhaal in de oude stad.

(Fotografie Sigrid Spinnox en Rudy Nuyens).