ZOMER VAN ANTWERPEN: DE LANGE NACHT VAN MOOSMEIER.

Vertellingen op locatie.
In opdracht van Zomer van Antwerpen.
Een samenwerking met Miles Fischler, Gwendalyne van Erp, Annelore Crollet, Rania Gaaloul, Sofie Sente, Célia Fechas, Zanzibar, Werkmaat vzw.
2021

De kleine expeditie bouwde doorheen de jaren een ruime ervaring op met vertel- en belevingswandelingen op bijzondere locaties in de stad, o.a. de Zoo, begraafplaats Schoonselhof, het Rubenshuis, Museum Plantin Moretus… Telkens legden we ‘de ziel van de plek’ bloot met een speelse mix van feiten en fictie. Het idee om een vertelwandeling in de Ruien te organiseren en de verhalen uit ‘de buik van ’t Stad’ te brengen, stond dan ook hoog op ons verlanglijstje.

In 2018 deed zich een ideale mogelijkheid voor om in de Ruien aan de slag te gaan met het openmaken van de doorsteek tussen Sint-Carolus-Borromeuskerk en Ruien. Dit project is niet doorgegaan en werd vervangen door Barok D’Anvers. Maar we bleven verder denken en werken.

Cruciaal in het vooronderzoek was enerzijds het werk van het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief. Ze hielden de schat van verhalen die in de loop der jaren door de gidsen verzameld waren tegen een (historisch-wetenschappelijk) licht. Anderzijds werden we geïnspireerd door een voorstudie van een architectuurstudente over het bewoonbaar maken van de Ruien. Met dit materiaal gingen we aan de slag.

Uiteindelijk werd gekozen voor een sterk concept dat we ontwikkelden tijdens de nocturnes in de Zoo (Jongerenjaar 2013): ‘Wat gebeurt er na sluitingstijd? Wie zijn de mensen die onder ons door de Ruien dwalen nadat de deuren gesloten zijn? Hoe zijn ze hier terechtgekomen en raken ze ooit nog bovengronds?’

Vertrekkend vanuit dit prikkelend gegeven verweefden we oude en nieuwe verhalen, vermengden we waarheden en verzinsels, tot een sterke hedendaagse beleving. Daarbij schuwden we actuele thema’s zoals gentrificatie en closed communities niet.

In de zomer van 2021 brachten we honderdtwintig voorstellingen. Met één oog op de buienradar (de Ruien kunnen razendsnel onderlopen bij regenweer) namen we het publiek mee in de ‘Buik van ’t Stad’.

(Fotografie: Miles Fischler, e.a.)