BEWOGEN TIJD, EEUWEN ONDERWEG IN PAJOTTENLAND EN ZENNEVALLEI

Bordspel, publicatie, interviews, audio.
In opdracht van Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei.
Een samenwerking met Lorenzo Van Loon (audio) Anke de Potter en Tarantella (vormgeving), Tine Kuypers, Nienke Roelants, Zita Theunynck (tekst).
2011 – 2013

In 2011 gingen we voor het eerst samenwerken met de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, die later zou opgaan in Cultuurregio Zender.

Het thema waar op dat moment rond gewerkt werd, mobiliteit, zou in de projecten die volgden, tot en met Randatlas, nog geregeld ter sprake komen. Maar vooral werd toen een basis gelegd voor een lange en heel fijne samenwerking in uiteenlopende projecten.

De regio heeft omwille van zijn ligging vlak bij Brussel een rijke en complexe mobiliteitsgeschiedenis. Boerkozen brachten hun waren met kar, tram en later vrachtwagens naar de markten van de hoofdstad. Aan de andere kant van het Pajottenland trok de kompels dan weer naar het zuiden en de fosse (mijn) van de Borinage. En op het kanaal langs de Zenne was het een komen en gaan van de typische binnenschepen: de baquet de Charleroi.

In het eerste jaar werkten we aan een groot bordspel voor het lager onderwijs. Al spelende maakten de leerlingen van de derde graad kennis met de geschiedenis van de wegen, sporen, rivieren en kanalen van hun regio.

Het materiaal dat voor het spel verzameld werd, was de basis voor de publicatie Bewogen Tijd, Eeuwen onderweg in Pajottenland en Zennevallei.

Voor dit boek gingen we uitgebreid in gesprek met tal van getuigen en experten. We waren veel onderweg en genoten volop van de bijzondere landschappen in het Pajottenland en de Zennevallei.

Een sfeerbeeld: https://vimeo.com/63648339