RED STAR LINE MUSEUM: EEN SPOOR VAN VERHALEN

Vertelwandeling tussen Centraal Station en Rijnkaai, Antwerpen.
In opdracht van het Red Star Line Museum en Antwerpen Open.
Met medewerking van o.a. Selm Wenselaers, Kim Claes, Caroline Rochlitz, Tine Verhaert, Celia Fechas, Adams Mensah, Suzanne Grotenhuis, Karel Tuytschaevers, Victor Mees, Koen Raeymaekers, Paula Stulemeier, Sarah Moens, Tania en Titia Van Beek, Annemie Cortvriendt …
2012

SPOOR VAN VERHALEN was één van de eerste projecten onder onze nieuwe naam ‘de kleine expeditie’ (voorheen Stromend Water).

In de jaren voorafgaand aan de opening van het Red Star Line Museum werd niet alleen gewerkt rond de historische site en de collectie, maar ook rond de sporen van de historische migratie in de stad. De meeste van die sporen (doorgangshuizen, hulporganisaties … ) waren terug te vinden in de buurt van het Centraal Station en op de route naar de Rijnkaai waar de Red Star Line was gevestigd.

Antwerpen Averechts/Citylabo kreeg in 2019 de opdracht om hierrond een publieksproduct te ontwikkelen. Er volgde een lang en boeiend zoekproces. Hoe een verhaal koppelen aan panden en gebouwen die stevig verbouwd zijn of niet meer bestaan? Hoe het verhaal van de migratie van een eeuw geleden koppelen aan de actualiteit van een levende stad?

Verschillende pistes werden uitgeprobeerd; geen ervan bleek haalbaar.

De kleine expeditie die bij het voorbereidende werk betrokken was, nam het project over en ontwikkelde een vertelwandeling op het traject tussen Centraal Station naar Rijnkaai dat door zovele Trans-Atlantische migranten was afgelegd.

De speler/vertellers gingen op in het straatbeeld als buschauffeur, student, poetsvrouw, straatveger … en brachten hun verhaal tegen de achtergrond van de stad van vandaag. Die formule leverde een pak mooie en poëtische momenten op. Als afsluiter werd het publiek ontvangen in de voormalige loodsen van de Red Star Line.