ERFGOED EN ZONEN

Interviews, audio, tentoonstelling, publicatie.
In opdracht van Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei
Een samenwerking met Jimmy Kets, Tapis Plein vzw, Lorenzo Van Loon (audio), Ronny Broeckx en Jo van Schijndel (scenografie en uitvoering) en de vele erfgoedzorgers uit de regio.
2014 – 2015

In de zomer van 2013 zaten we voor het eerst samen voor het project Erfgoed en Zonen. Aan de tafel: topfotograaf Jimmy Kets, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, CC Westrand,  Tapis Plein vzw (nu Werkplaats Immaterieel Erfgoed) en de kleine expeditie.

Het plan dat voor lag, was behoorlijk concreet: er zou een fototentoonstelling komen met nieuw werk van Jimmy Kets over het immaterieel erfgoed in de regio.

De foto’s zouden worden omkaderd door audio: fragmenten van interviews met de verschillende erfgoedzorgers.

Wat volgde was een tocht langs ambachten, tradities, feesten, muziek, paarden en jubilarissen. In het spoor van Jimmy Kets gingen we in gesprek met een succesvolle jonge biersteker in Beersel en schoven we aan tafel bij Bon Pchum Ben, het Boeddhistische voorouderfeest van de Cambodjaanse Gemeenschap. We lieten ons inwijden in de regels van de kaatssport en supporterden mee voor ‘Op & Over Galmaarden’.

Onvergetelijk was de Paasmaandag in Lembeek. In het zog van de soldatenprocessie en het reliek van Sint-Veroon trokken we de taalgrens over. De zon straalde. Langs de kant van de weg wachten de mensen ons op met lekkers en drank. In Tubeke eindigde de processie met een kermis: een unieke belevenis.

Om de foto’s op een goede manier te tonen was er heel wat timmerwerk nodig in de hal van CC WESTRAND. Ook was het een hele zoektocht naar de juiste kleuren waarin de wanden moesten worden geschilderd om de foto’s tot hun recht te laten komen. Kers op de taart was de luisterbank, waar je in alle rust, kon genieten van de interviews.

Bij de tentoonstelling werd een mooie brochure uitgegeven met daarin een selectie uit de foto’s en een woordje uitleg bij de verschillende tradities en ambachten.

(Fotografie: Jimmy Kets)