Reizende tentoonstelling, coaching, redactie, educatieve omkadering.
In opdracht van Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei.
Een samenwerking met Ronny Broeckx en Jo van Schijndel (scenografie en uitvoering), Stef en Jef Cuypers (vormgeving publicatie), Tim Berghmans (educatieve omkadering) en de vele erfgoedzorgers uit de regio.
2017

Op het moment dat de kleine expeditie in het verhaal van Fabrieksburen stapte, was er al een heel traject afgelegd.

Erfgoedzorgers uit de Zennevallei (Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Drogenbos, Beersel) hadden grondig onderzoek verricht naar het industrieel verleden van de vallei. De papier- en kartonfabrieken van Huizingen en Drogenbos, het damast van Rey uit Ruisbroek, de mouterij in Halle, de brouwerij in Hondzocht …  De bedrijvigheid langs de Zenne had in het landschap en het sociale weefsel diepe sporen nagelaten.

Het onderzoeksteam zat op een berg van interviews en getuigenissen, documenten en foto’s.

Hoe konden we dit op een toegankelijke manier verwerken en aanbieden aan het grote publiek?

In een reeks workshops werden thema’s vastgelegd en verhaallijnen uitgezet. Daarbij moesten vaak rigoureuze keuzes worden gemaakt.

Er werd gekozen voor elkaar aanvullende en versterkende producten: een modulaire tentoonstelling die op de meest uiteenlopende plekken (leegstaande fabriekshal, museum, kerk, WZC …) kon worden opgezet, een publicatie, een educatief kader …

De tentoonstelling werd voor het eerst opgezet in een verlaten fabriekshal in Huizingen (september 2017). In de maanden die volgden verhuisde de tentoonstelling naar Halle, Drogenbos en Ruisbroek.