GEVAERT ONTSLOTEN

Online interactieve expo.
In opdracht van Streekvereniging Zuidrand.
Een samenwerking met Leen De Graeve, Valerie Baeyens en Jeroen Broeckx, De Kip en het Ei en SLAK (audio).
2018 – 2021

Voor Streekvereniging Zuidrand dook de kleine expeditie in het archief van AGFA-GEVAERT.

Streekvereniging Zuidrand had in de jaren daarvoor tientallen interviews afgenomen van voormalige werknemers en kaderleden van de fabriek die Mortsel, en de hele regio, zo sterk had bepaald.
De vraag was: hoe dit materiaal op een publieksvriendelijke en toegankelijke manier ontsluiten?

Uiteindelijk werd er gekozen om gebruik te maken van de prachtige maquette die van de fabriek gemaakt was voor de wereldtentoonstelling van 1958. De maquette was al die tijd bewaard gebleven en netjes onderhouden (door de mensen van de fabrieksbrandweer ontdekten we later).

De maquette werd overgebracht naar het Cultureel Centrum van Aartselaar, daar op het podium opgesteld en uitgebreid gefilmd.
De gefilmde beelden werden in KLYNT, een online platform voor documentaires, gemonteerd en samengebracht met de mooiste en pakkendste verhalen uit de interviews.

Voor het bijkomend tekst- en beeldmateriaal trokken we samen met een team vrijwilligers naar de archieven van het FOMU, het ADVN en de UA.

Het resultaat is nog steeds te zien op de website van Streekvereniging Zuidrand.http://gevaert.dezuidrand.be/#Home

Voor dit project werkte de kleine expeditie samen met Leen De Graeve http://www.leendegraeve.be, 30KUUB https://jeroenbroeckx.be, De Kip en het Ei http://www.dekipenhetei.be/en SLAK https://gewoonslak.be.

(Fototgrafie: Jeroen Broeckx)