TOERISME PROVINCIE ANTWERPEN: DE SMOKKELROUTE!

Volledige herwaardering en update van een bestaande fietsroute met herinrichting rustpunten, begeleidende info en filmpjes.
In opdracht van Toerisme Provincie Antwerpen, Regio Kempen.
Een samenwerking met SLAK (Elena Peeters, Adriaan Severins), Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Turnhout, Jeroen Broeckx, Tim van der Linden, Jo van Schyndel.
2018 – 2019

 In 2018 bleek de smokkelaarsroute, een fietsroute in de Noorderkempen langs (en over) de Nederlandse grens, aan een grondige renovatie toe. De smokkelaarsklompen, massieve houten klompen van meer dan een meter lang, waren in zeer slechte staat en de infopanelen waren, voor zover nog leesbaar, volledig achterhaald.

De kleine expeditie kreeg de opdracht de klompen te herstellen en er een nieuwe invulling aan te geven, de informatie up te daten en een reeks filmpjes te maken waarin Elena en Adriaan duiding gaven bij het smokkelverleden in de regio.

Het herstellen van de klompen was een avontuur op zich. Vocht, insecten, zwam … het onbewerkte hout dat jarenlang buiten had gelegen was in zeer slechte staat.

De loodzware massieve houten klompen werden van hun betonnen sokkels getild, naar het atelier van de Zomer van Antwerpen gebracht en daar stuk voor stuk opgeschuurd en zo goed mogelijk hersteld.

Met veel geduld en massa’s schuurpapier, houtlijm en -pasta kregen we de klompen klaar voor de volgende stap.

De verschillende klassen van de Stedelijke Academie van Turnhout zouden de klompen stuk voor stuk beschilderen op basis van de verschillende smokkelverhalen. De klompen werden netjes terug in de vrachtwagen geladen en naar de Academie gebracht.

Voor het inhoudelijke luik gingen we uitgebreid in gesprek met de medewerkers van een wel heel bijzonder museum: het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen in Antwerpen. We kregen er fantastische verhalen te horen over het soms speelse, maar vaak ook gevaarlijke, kat en muis spel van smokkelaars en douaniers.

Als kers op de taart waren er de filmpjes waarin Elena en Adriaan op een speelse manier het verhaal brachten van de grens en de smokkel.  De filmpjes konden bekeken worden op de locatie zelf.

In het voorjaar van 2019 werd alles samengebracht, geïnstalleerd en voorgesteld aan het grote publiek.

(Fotografie: Jo van Schyndel)